Persberichten

2e hulptransport van o.a. 2.000kg diervoer zal toch haven van Budapest bereiken.

Stichting REX Nederland samen met Stichting J.M.V.R. zet de hulp/inzamelingactie door voor de getroffen dieren van de Giframp in Hongarije. Net zoals vele ander welwillende hulporganisaties liepen ook wij tegen de hoge transportkosten op om alle hulpgoederen ter plaatse te krijgen. Vanuit een geheel onverwachte hoek bood zich een oplossing aan in de vorm van het binnenvaartschip MVS LARA.

Het schippers koppel Ronald en Lusanne lieten via Hyves weten dat ze regelmatig vracht over de Rijn en uiteindelijk de Donau richting Budapest vervoeren. En als er ruimte over was mocht de ruim twee ton aan hulpgoederen geheel kosteloos mee!

Tja, zo een pracht aanbod konden we natuurlijk niet laten lopen, wel moest alles vanuit de grote opslag schuur in Oude Pekela nog “even” gebracht worden naar de haven van Harlingen. Gelukkig konden we ook nu weer rekenen op de vele vrijwilligers die deze aktie dragen. Een zwaar beladen konvooi van vier transportbusjes met aanhanger ging op pad. Juist diegene die zomaar spontaan even besloot om ook mee te rijden naar Harlingen werd aangehouden door een ijverige Politie agent, de aanhanger bleek te zwaar beladen. De agent was niet te overreden en opgelegde boete was extra zuur omdat dit samen met een rijverbod gepaard ging. Met flinke vertraging stond ook deze lading de volgende ochtend op de kade van Harlingen gereed om in het ruim geladen te worden.

De schipper had zelfs speciale vlonders laten maken om de lading veilig in het ruim te plaatsen. Met hoog water begon het MotorVrachtSchip “Lara” aan haar reis richting Budapest.

Op 15 december kregen we een verontrustend bericht. Even voor Duisburg op de Rijn hadden ze averij opgelopen. Een grote duwbak die in de andere richting voer kreeg door een technische storing “roeruitval”. Hierdoor werd het grote vaartuig kortstondig stuurloos en veroorzaakte een midscheepse botsing met de Lara. Door deze opdonder vloog van alles en nog wat door de kajuit, de kerstboom lag in de andere hoek tussen de gesneuvelde ballen. En of het niet genoeg was kreeg de Lara ook nog een flinke tik aan de achterzijde. Even later werd de schade samen met de rivier politie opgenomen; een flinke deuk midscheeps en achter, verder vooral schade in het interieur door losgeraakte zaken. Gelukkig geen lek en kon men verder varen.

Met de kerst waren ze thuis (auto) en net op tijd terug om het Main Donau kanaal te passeren alvorens het ijs achter hun dicht trok. Inmiddels zijn ze Wenen voorbij en naar verwachting zullen ze vanavond in Budapest afmeren aan de Foka haven. Eenmaal in Hongarije zijn de goederen toevertrouwd aan de Rex Dogshelter Foundation; het coördinerend orgaan van noodhulp aan dieren in het rampgebied. Dit hulptransport bevat vele donaties zoals genees- en verbandmiddelen, voedsel, hondenmanden, dekens en speelgoed voor de getroffen dieren.

De aanleiding voor de hulpactie was de Rodemodder giframp begin oktober vorig jaar in Hongarije. Het dorp Kolontar werd samen met enkele naburige dorpen overspoeld door een slibgolf met zware metalen. Naast het menselijk leed zijn er ook een groot aantal (huis)dieren getroffen. Door de goede zorg van Rex Animal Foundation zijn de meeste dieren zijn inmiddels opgevangen, en daar waar mogelijk weer herenigd met hun baasjes. Maar er is nog een boel te doen in Hongarije. Inmiddels zijn we op de hoogte van een aantal overvolle asiels waar de goede zorg door uiteenlopende redenen, vaak financieel, ontbreekt. Vandaar dat we als “stichting REX Nederland” verdergaan om verder dierenleed te voorkomen.

Financiële steun kunt u geven door geld over te maken naar Stichting REX Nederland, een organisatie voor hulp aan dieren in Hongarije.

ING bank N.V: 5986382, t.n.v. Stichting REX Nederland te Vinkenbuurt, Nederland o.v.v. Noodhulp Hongarije. (BIC: INGBNL2A | IBAN/S­EPA: NL05INGB0005986382).

Contact informatie
Margaret Kaaijk. Tel: +31 (0)597-855922, Mob: +31 (0) 6-50811862, Email: m.kaaijk@stichtingrex.nl

Stichting REX Nederland | Balkerweg 84 | 7739 PT Vinkenbuurt | tel: +31 (0)597 85 59 22 | KvK: 51331357 | ING bank N.V: 5986382 | BIC: INGBNL2A | IBAN/S­EPA: NL05INGB0005986382

Rotterdam woensdag 5 januari 2011.